Informatie over vuurwerk
Vuurwerk wordt in Nederland en sommige ander landen traditioneel afgestoken met oud & nieuw. Die traditie hebben we overgenomen van de Chinezen die het vuurwerk ook hebben uitgevonden. Daar werd het traditioneel gebruikt om de boze geesten mee te verdrijven. China is de bakermat van het vuurwerk, en veel van het vuurwerk wordt ook in China geproduceerd. Een ander belangrijke vuurwerkproducent is Duitsland.
Er moet onderscheid gemaakt worden tussen legaal- en illegaal- vuurwerk. Legaal vuurwerk (ook wel consumentenvuurwerk genoemd) moet in Nederland aan zeer strenge eisen voldoen, voldoet het hier niet aan, dan is het illegaal. Illegaal vuurwerk mag in naar Nederland ingevoerd worden, ook mag het niet afgestoken, verhandeld en opgeslagen worden en men mag het ook niet in bezit hebben. In België en Duitsland zijn de regels soepeler en veel Nederlanders gaan daar vuurwerk kopen omdat dit spectaculairder is.
Voorts is er nog professioneel vuurwerk, dit mag alleen afgestoken worden door erkende profesionele vuurwerkbedrijven, vooral bij evenementen, ook dit vuurwerk is zwaarder dan consumentenvuurwerk. Er zit wel verschil in professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk, zo mag bijvoorbeeld vuurwerk in Nederland nooit een strijkkop bevatten.
Andere landen waar vuurwerk populair is zijn:
- Frankrijk: vooral 14 juli, dag van de republiek en in mindere mate met oud&nieuw;
- Duitsland: oud&nieuw;
- Oostenrijk: oud&nieuw;
- Zwitserland: oud&nieuw;
- Engeland: 5 november (Guy Fawkes day en oud&nieuw;
- Scandinavië: oud&nieuw;
- Peru: vuurwerk is hier even populair als in Nederland;
- Verenigde staten: 4 juli (onafhankelijkheidsdag), de regelgeving verschilt per staat en is ook afhankelijk van de droogte.